Våra kurser
Våra kurser är till för att snabbt och enkelt tillföra konkret och relevant kunskap till er dagliga yrkesutövning. Gå på kurs idag, tillämpa imorgon, är vårt motto. Vi schemalägger kurstillfällena flexibelt i samråd med er.
Saknar ni en kurs i utbudet? Vi utvecklar nya kurser kontinuerligt, kontakta oss för att se om vi kan skapa ett innehåll just för er!
Ritningsförteckningar och ritningsnumrering är en förutsättning för att utbyte av ritningar mellan olika parter ska fungera. Vi går igenom numrering av ritningar enligt Svensk Standard 32271 och tittar närmare på hur en ritningsförteckning ska se ut enligt Svensk Standard 32222.
2,5 timmar / 2400 kr
Vi går igenom typer av handlingar och deras status enligt SS 32209. Enligt tidigare standard (SS 32266) kunde begreppet status både beskriva en handlings syfte men också dess färdigställandegrad. Enligt den nyare standarden, som gäller sedan 2022, är handlingstyp och granskningsstatus tydligt åtskilda.
1,5 timmar / 1400 kr
Ändring eller revidering av ritningar är nödvändigt i projekt för att kunna spåra och datera ändringar över tid. Vi går igenom ändring av ritningar enligt Svensk Standard 32206, ändring av textdokument samt användning av ändrings-PM och sammanfattar de alla de olika ändringsmomenten med en checklista.
2,5 timmar / 2400 kr
Att kunna beräkna korrekt area och volym är en grundläggande del av byggnadsprojektering. Vi går igenom area- och volymberäkning enligt SS 21054 och sammanfattar de viktigaste delarna. Vi går igenom olika typer av area och tittar på specialfall av mätreglerna och vanliga fallgropar.
3 timmar / 2900 kr
Plan- och bygglagen ställer krav på tillgänglighet i byggnader men hur dessa krav ska uppfyllas är inte alltid självklart. Vi går igenom huvudprinciper vad gäller byggnaders organisation men även scenarier med rekommenderade mått enligt gällande standarder och andra aspekter av tillgänglighet.
3 timmar / 2900 kr
Trappor liknar inget annat i en byggnad. De har en unik funktion och sin egen terminologi, och när trappor ska projekteras i detalj krävs särskild kunskap. I kursen går vi igenom grundläggande krav och funktioner för alla trappor, vad det är som skiljer olika typer av trappor, och hur man ritar dem.
3,5 timmar / 3400 kr
Dörren är det första som möter en besökare till en byggnad. Beroende på var i en byggnad de befinner sig kan de tekniska kraven på dem också variera stort. Kursen går igenom olika typer av dörrar och deras uppbyggnad och terminologi, samt ger en orientering i låsning, beslag och andra tillbehör till dörrar.
2,5 timmar / 2400 kr
Att rita detaljer och byggsnitt är en stor utmaning för projektören, men också en stor möjlighet. De ger möjlighet att sätta en unik prägel på projektet och inte bara förlita sig på standardlösningar. Vi går igenom förhållningssätt för att rita detaljer och viktiga saker att ha med sig under processen.
4 timmar / 3900 kr
Fönster är komplexa, ofta rörliga delar av en byggnad och deras uppbyggnad och teknologi har förändrats genom åren. De ska släppa igenom ljus men också uppfylla krav höga i form av täthet, energieffektivitet och användarvänlighet. Kursen går igenom olika typer av fönster och deras uppbyggnad.
2,5 timmar / 2400 kr
Vad är det som styr ritningars uppbyggnad, och hur ska deras innehåll se ut? Hur ska namnrutan se ut och vilka linjetjocklekar är det egentligen man ska använda? Vår kurs förklarar ritningslayout och ritteknik enligt SIS Bygghandlingar, och ger praktiska kunskaper i korrekt och aktuell ritningsframställning.
5 timmar / 4900 kr
Regelväggen utvecklades till sin nuvarande form under efterkrigstiden och är idag den allra vanligaste väggtypen. Genom att varje skikt har olika funktioner kan väggen uppnå höga prestanda och lätt anpassas till olika funktioner. Vi går igenom regelväggens historia, teori och praktik.
3,5 timmar / 3400 kr
Vad är det som skiljer olika färgsystem åt och i vilka sammanhang är de mest lämpliga? Vi tittar närmare på de vanligaste förekommande färgsystemen inom byggsektorn och hur de är uppbyggda, med tonvikt på NCS-systemet. Vi går också igenom för- och nackdelar med olika system.
2,5 timmar / 2400 kr